Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2007 12:51 - СПАСЯВАНЕТО НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ
Автор: vili100 Категория: Политика   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
0



 

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА

И току виж качулката отнесла Белене...

Ще успеем ли да върнем нещата по местата им? Зависи (не) само от нас...

 

Албанският премиер Сали Бериша призова ЕС да разгледа възможността за повторно пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. «...защото това решение вреди на регионалния пазар на енергия", заяви Бериша на пресконференция с българския си колега Сергей Станишев, който е на посещение в Тирана.

Това се случи буквално часове след приемането на т. нар. Екшън-план на българското правителство за спасяване на двата блока. Той предвижда поне по едно PR-мероприятие месечно, за да се убеди Еврокомисията в нуждата от преразглеждане на решението си.

 

·        ЗАКЪСНЯЛА РЕАКЦИЯ

Подобни действия биха били много по-ефективни, ако бяха предприети преди затварянето на малките блокове на Козлодуй. От правителството на Жан Виденов насам и Костов, и Сакскобургготски, а в последната година и Станишев, вместо да предприемат мерки да не се стигне до лишаване на страната от производство на евтина електрическа енергия, вървяха по напълно погрешната линия: „ЕС с цената на всичко”. Те не даваха и дума да се издума за поддържането на позиции, различни от тези на преговарящите еврочиновници. Последните впрочем нямат никаква вина за затварянето. Страната ни, или по-точно политиците, твърде явно защитавайки интересите на въглищното и газовото лоби, още през далечната 1994 г. декларираха пред ЕС, че се отказваме от производство на ток с атомна енергия.

Цялото поведение на управляващите, довело до загубата на малките реактори, силно напомня македонския виц от Първата световна война: “Митре, ке бегаме, или ке се предаваме?” А Митрето отсича: “Ке се бием!” Тогава събеседникът си признава: “Ей, те това не ми текна.” А какво пречеше на няколкото енергетици №1 у нас през годините на преговори да им „текне” да инициират референдум и да декларират промяна в позицията на страната в полза на атомната енергетика? Нещата щяха да се решат много по-елегантно и без да се налага енергийната система на Балканите да бъде поставяна на изкуствено дишане и страната ни да търпи многомилионни загуби.

·        ПАРИ И ГЕОПОЛИТИКА

Защитаваната от ЕС позиция по време на преговорите е съвсем разбираема и по други причини. Доминиращите икономики на Германия и Франция се оказаха на едни и същи позиции: немците поради съображения за безопасност, а французите – заради бизнесинтересите си. Между другото, Франция реализира 1/5 от националния си доход именно от износ на ел. енергия, добивана от АЕЦ.

Всяко второ дете и у нас вече знае, че вторият блок на румънската атомна централа „Черна вода” се строи с мощно рамо от френски капитали. Ако Козлодуйските реактори, в цената на чийто ток не се калкулират огромни кредити, бъдат запазени, кой ще купува скъпия ток на северната ни съседка? И в резултат – как тя ще плаща заемите за построяването на „Черна вода”? Само за справка - себестойността на тока, произведен от III и IV блок, е само 3 ст. на киловатчас, а продажната му цена на т. нар. Свободен пазар – 4 – 4,4 ст.

·        ШАНСОВЕТЕ...

да се спасят затворените на 1 януари реактори клонят към абсолютната нула. Първо, усилията са твърде закъснели. Второ, Албания е твърде съмнителен лобист. Трето, въпрос на немного време е „Черна вода” да намери начин да транспортира произвежданата от реакторите й енергия до нуждаещите се на Балканите.

Шансът е единствено в изразените в последно време тенденции за промяна в енергийната политика на ЕС: от пълно отричане на атомните централи към осъзнаването на факта, че те са смислена алтернатива на традиционното производство на ток, което е един от основните източници на вредни емисии в атмосферата. А намаляването на вредните емисии парникови газове е декларирана цел на общността в дългогодишен план. Така че Козлодуй може и да „оживее” отново, но не заради закъснелите смехотворни напъни на тези, които го погребаха, а заради интересите на по-големите. И по-последователните от нас.

 

 

ПОЗИЦИЯТА НА ЕК

България трябва да забрави за съживяването на спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй". Иначе рискува отлагане на важни проекти като АЕЦ "Белене" и може да загуби възможността за заем от "Евратом" за частично финансиране на изграждането на новата централа, предупредиха от отдел "Ядрена енергетика" на Европейската комисия. Според експерти от ЕК българското правителство е наясно, че промяната на договорите и повторното отваряне на АЕЦ "Козлодуй" са загубена кауза, но настоява за това с надеждата да спечели по-високи компенсации.

 



Тагове:   Козлодуй,   АЕЦ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vili100
Категория: Политика
Прочетен: 26080
Постинги: 14
Коментари: 13
Гласове: 82
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930